Добредојдовте на нашите веб-страници!

Hot Press Machine: Casting VS Welding технологија

Топлото притискање е најважниот и неопходен чекор и во линеарното производство на подлогата на сопирачките и во линеарното производство на триење на чевелот на сопирачките.Притисокот, температурата на топлината и времето на издувни гасови ќе влијаат на перформансите на подлогата на сопирачките.Пред да купиме машина за топла преса која одговара за нашите сопствени производи, прво мора да имаме целосно разбирање за машината за топла преса.
Параметрите се решаваат со екран на допир

(Параметрите се решаваат со екран на допир)

Лиење топла преса и заварување топла преса се два сосема различни производни процеси во производството на топла преса, кои имаат значителни разлики во принципот, примената и работата.

Машината за леење топла преса е производствен процес кој вклучува топење на метал при високи температури и притисоци и нивно вбризгување во калап за да се формира саканата форма.Искористува топлинска енергија и притисок за деформирање и зацврстување на материјалите.Така да се направи главен цилиндар, лизгачки блок и долна основа.За време на процесот, треба да го подготви калапот, да го загрее материјалот, да ја контролира температурата и притисокот и други параметри, потоа да го вбризга материјалот во калапот и да чека материјалот да се зацврсти пред да ги отстраните деловите.

Но, за машината за топла преса за заварување, процесот на производство е сосема поинаков:
1) За главниот цилиндар, тој е изработен од висококвалитетен цврст кружен челик преку ковање (подобрување на внатрешната организациска структура на материјалот и зголемување на јачината) - потоа користете машина за ласерско сечење за ископување на внатрешната празнина - заварување со висококвалитетен челик Q235 – севкупен третман за гаснење и калење (елиминирање на внатрешниот стрес) – фина обработка.
2) За лизгачки блок и долна основа: користете висококвалитетен челик Q235 за заварување (машина за заварување со дебела плоча, цврстина Факторот на безбедност е повеќе од 2 пати) - третман на гаснење и калење (елиминација на внатрешниот стрес) - фина обработка.

Накратко, пресата за лиење и заварување се различни методи на производство развиени врз основа на различни производствени потреби и принципи на процесот, погодни за различни материјали и типови на производи.Изборот и правилното комбинирање на овие процеси може подобро да ги задоволи потребите на различните производни процеси.Но, за пресување на суровини, врз основа на децениското искуство во производството, повеќе ги препорачуваме машините за топла преса за заварување:
1. Внатрешната структура на лиењето е релативно лабава, со мала јачина и не може да издржи висок притисок.Деловите за заварување имаат висока јачина, зголемен фактор на безбедност и можат да издржат поголем притисок.По ковање, деловите за заварување се затегнати внатре и нема да создадат дупки или пукнатини.
2. Внатрешните делови на одлеаноците се склони кон создавање пори или дупки, кои постепено може да протекуваат за време на употребата.

Бидејќи производството на влошки за сопирачките бара одреден степен на прецизност при топлото пресување, така што пресите за заварување сè уште се повеќе се препорачуваат.

Мали совети:
Со цел секоја перница на сопирачките да добие доволен притисок, и со многу шуплини и ниска цена за производство на влошки за сопирачките, обично различни влошки за сопирачки користат различно пресување во тони:

Влошки за сопирачки за мотоцикли - 200/300 тони
Влошки за патнички сопирачки - 300/400 тони
Тампи за кочници за комерцијални возила -400 тони
Мувла за топла преса

(калап за топла преса)


Време на објавување: 26 јуни 2023 година